Cultureelverschil
  • Home
  • Workshopaanbod
  • Projecten
  • Teaching Artist
  • Over ons
  • Contact
  • Menu Menu
  • Facebook
  • Instagram

Introductieprogramma

Podiumdag

Dansproject

Anti-pestproject

Slavernij

Social Media

Wereldculturen

Meet the streets

Contact

E: info@cultureelverschil.nl
T: 06-29297656

cultureel_verschil

Yes, het weekend in zicht! Een mooi moment om een Yes, het weekend in zicht!
Een mooi moment om een van onze docenten in de spotlights te zetten!

Vandaag is het de eer aan theatermaker, actrice, schrijfster en theaterdocente Jente Jong

Wat ik heel belangrijk vind aan lesgeven is het aanbieden van kunst aan de nieuwe generatie. Je hoeft er niet dol op te zijn, je hoeft het niet voor altijd te blijven doen, maar ik wil wél dat kinderen en jongeren weten dat het er is. En dat het er voor iedereen is. Ook als je er van huis uit niet mee in aanraking komt, dat je het niet hebt meegekregen. Theater en schrijven zijn vakken waarin je jezelf op een andere manier kunt uitdrukken, waarmee je woorden en beelden kunt geven aan je gevoel. Aan  mij de uitdaging mijn gekte en enthousiasme voor het vak over te brengen aan de volgende generatie(s).

Ik geef kinderen en jongeren een veilige plek om te experimenteren met theater of schrijven. We beginnen met een warming-up (ook schrijvers kunnen een goede warming up gebruiken, hun creativiteit en improvisatievermorgen moet aan, net als bij theater) en werken via spel- of schrijfopdrachten toe naar een korte presentatie. Dat kan een scene zijn, een monoloog, een tekst, een gedicht, of zelfs een hele voorstellen. Ik motiveer leerlingen om zelf te maken, verhalen te scheppen. Dat is ook wat ik het liefste doe, verhalen vertellen.

Ik wil de deelnemers meegeven en leren dat kunst er ís. Dat het soms spannend is, dat je jezelf op een andere manier moet openstellen dan bij andere vakken, maar dat het je kan inspireren en enthousiasmeren. 

Benieuwd naar de workshops van Jente?
Check snel https://cultureelverschil.nl/portfolio-item/theater/
De wereld staat door Corona al een tijdje op z’n De wereld staat door Corona al een tijdje op z’n kop..
Gelukkig zijn de middelbare scholen vanaf vandaag weer (een beetje) open! Op naar veel mooie projecten!
Wekelijks zetten we een van onze docenten in de sc Wekelijks zetten we een van onze docenten in de schijnwerpers. Vandaag de eer aan dansdocente  @ymkefros 

Wat maakt je vak zo mooi? 
Wat zo mooi is aan dans is dat je je eigen verhaal kan vertellen op ontelbare manieren. Klein of groot,  beweging zegt veel over wie jij bent en wat jou beweegt. Door te dansen kan je een moment delen met je mede dansers en met het publiek. Ik vind het te gek als leerlingen dit ervaren in een workshop. Dan gaat er een 'lichtje aan' en worden de vetste dansstukken bedacht! 

Wat gebeurt er tijdens een Cultureel verschil workshop van jou?  Tijdens een workshop is er vooral veel lol, energie en tijd om jouw manier van bewegen te ontdekken. Ik werk met verschillende stijlen en denk niet graag in hokjes. Ik juich altijd als een leerling valt tijdens een oefening. Dat betekent namelijk dat er grenzen worden opgezocht! Hoe saai zou het dansen anders zijn? 

Wat wil jij de deelnemers altijd meegeven of leren? 
Je lichaam heb je bij je voor de rest van je leven dus wees nieuwsgierig want je kan meer dan je je kan voorstellen!
Gisteren gaf @f1rstman een Teaching Artist Masterc Gisteren gaf @f1rstman een Teaching Artist Masterclass op @hetschoter . Ze schreven de volgende lovende review;
‘Met 3 mavo hebben we een hele inspirerende masterclass van F1rstman gevolgd. Voor de leerlingen was het interessant om meer te weten te komen over het vak, de persoon achter de rapper en zijn inspiratiebronnen. Een leerling zei naderhand ''Echt interessant om het verhaal zo te horen, ik weet nu veel meer dan de dingen die ik alleen op Instagram zie''. Op deze manier komen leerlingen écht even in contact met artiesten die ze kennen en is de kloof tussen school en de kunstwereld weer wat kleiner gemaakt.’
Wekelijks zetten we een van onze docenten in de sc Wekelijks zetten we een van onze docenten in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan multitalent @jonathanhoost , voor sommige ook bekend als @jowners Jonathan geeft voor @cultureel_verschil de workshops rap, spoken word, theater en fotografie.

Jonathan aan het woord;
Al sinds jongs af aan wist ik wat ik wilde doen in het leven. En heb het geluk dat ik vanuit huis uit de nodige steun kreeg om deze dromen water te geven, zodat zij uiteindelijk konden en nog steeds groeien tot bloemen die ik life noem. 

Op school kreeg ik vaak te horen dat wat ik wilde niet mogelijk was ect. Tot ik deelnam aan gespecialiseerde scholen (@hermanbroodacademie / Fotovakschool). 
Zelf wil ik de nieuwe generatie laten zien dat ze niet gek zijn, maar juist hun dromen en intuïtie mogen en kunnen volgen. 
Het is mooi dat mijn vuur de jongere kan aansteken, om te gaan doen en/of te ontdekken waar hij of zij gelukkig van wordt. 

Tijdens een rapworkshop, leer je jezelf beter kennen. Wat ik mooi vind aan hip-hop is dat je jouw eigen verhaal mag vertellen zonder dat je gejudged wordt. Dat is ook wat ik de participanten leer. Uiteindelijk hebben ze een tekst geschreven die ze voordragen aan de groep, voor de meeste is dit een uitdaging. Maar als het erop zit verschijnt er bij iedereen een trotse smile op het gezicht, na het daverende applaus.

Bij fotografie leg ik uit hoe je een sterker beeld kan maken doormiddel van compositie. Na de uitleg, gaan ze in groepjes op pad en maken ze de gekregen opdracht. 
Het is mooi om te zien dat ik ook hier mag inspireren, en de deelnemers kan laten inzien dat iedereen een sterk beeld kan maken door deze simpele regels. 

Bij de theaterworkshop zijn we vooral veel in beweging en doen we verschillende werkvormen, om uiteindelijk de groep te verdelen in kleinere groepjes. Zodat ze aan de slag kunnen voor hun stuk. Ik geef ze 3 karakters die in het stuk voor moeten komen, als ik zie dat ze het al heel snel oppikken komen er meerdere opdrachten bij. Zo mag er bijv. een karakter alleen antwoorden door te springen met ja en liggen met nee ect. 
Hierdoor krijg je grappige stukken en kruipen ze uit hun comfortzone in een andere rol.
Wekelijks zetten wij een van onze docenten in de s Wekelijks zetten wij een van onze docenten in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan rap, spoken word en vlogdocent @mrrensmr_ . Zo uitgebreid als zijn workshops zijn, zo to the point is hij in dit interview.

Wat is je drijfveer?
Het ontdekken van talenten, het uiten van gevoelens door samen verhalen te maken.

Wat gebeurt er tijdens een workshop van jou?
Binnen mijn workshop gaan we samen opzoek naar enthousiasme en inspiratie. We bouwen langzaam op en zetten uiteindelijk grote stappen naar een tof eindresultaat.

Wat wil jij de deelnemers altijd meegeven of leren?
Binnen elke les is het doel altijd om een moment te creëren waar binnen je nog meer in jezelf gelooft en nieuwe uitdagingen aangaat.
Vanaf nu zetten wij elke week van onze docenten in Vanaf nu zetten wij elke week van onze docenten in de schijnwerpers. Zo maak je kennis met ons gepassioneerde team en leer je wat onze drijfveer is.

Vandaag staat graffitidocent Ben Plummer centraal.

Wat is je drijfveer?
Graffiti was het begin voor mij. geen regels, volle bak kleuren, buitenspelen, creatieve vrijheid, het is de perfect combi. graffiti heeft mij over de hele werled gebracht en ik heb daardoor contact met veel verschillende mensen en culturen.
Born en bred in australie en nu woon ik in nederland met een gezin en eigenbedrijf, zonder graffiti was ik niet waar ik nu ben.

Wat maken leerlingen mee als ze jouw workshop graffiti afnemen via Cultureel verschil?
We beginnen met en klein uitleg over de geschiedenis van graffiti en ik laat ze kennismaken met de verschillende stylen. Na uitleg over hoe je een 'graffitiletter' kan tekenen gaan we aan de slag met het maken van sketches. Als de schets klaar is gaan we over naar het echte werk; De markers en spuitbussen.
Ieder deelnemer heeft de kans om hun eigen letter of naam te verven op en canvas of t-shirts. Ze kunnen dit naar huis nemen. Soms, als de school het toelaat, maken we een grote muurschildering met z'n allen.

Wat wil jij de deelnemers altijd meegeven of leren?
Graffiti is niet alleen vandalisme, maar vooral ook een cultuur. Het kan zoveel meer zijn dan alleen een tag op straat. Ik vind het ook belangrijk om mijn ervaring te delen, en te laten zien dat door graffiti echt iets bijzonders van mijn leven heb kunnen maken.  Plus; graffiti is gewoon cool dus ik probeer de deelnemers altijd  echt hun eigen ding te laten doen, zodat ze het leuk hebben en iets moois maken op hun eigen manier.

Meer weten over de workshop graffiti? Check vooral onze website!
Throwback naar vorige week, toen we deze toffe col Throwback naar vorige week, toen we deze toffe collab bekend maakte. Het loopt als een speer. Wanneer staat een van deze artiesten bij jou voor de klas?
Meer laden… Volg op Instagram
© Copyright Cultureel Verschil 2020 - Website realisatie door Studio Kanters
  • Facebook
  • Instagram
Scroll naar bovenzijde