basisscholen maken kennis met straatcultuur

Afgelopen weken kon je onderstaand persbericht in de Haarlemse media lezen.

Haarlemse basisscholen maken kennis met straatcultuur tijdens het meet the streets project

Als je de komende tijd langs een van de Haarlemse basisscholen loopt kan het zomaar zijn dat je flinke basdreunen hoort of een sterke verflucht ruikt. Op de Piramide, De Wilgenhoek en de Globe draait Cultureel verschil namelijk het ‘meet the streets’ project. Bij dit project maken de leerlingen kennis met de straatcultuur tijdens workshops hiphopdans, rap, DJ en graffiti.

Binnen het ‘Meet the streets’ project gaan leerlingen van groep 7 onder schooltijd aan de slag met de hedendaagse, nieuwe cultuurvormen, die hun oorsprong vinden op straat.
Middels dit project laat Cultureel verschil de leerlingen zien dat je ook op eigen initiatief culturele activiteiten kunt ondernemen, zonder dat je lid bent van een vereniging of club. Een DJ gebruikt bijvoorbeeld vooral zijn computer, een rapper hoeft niet weg uit zijn kamer, een breakdancer heeft niet meer nodig dan een joggingbroek en een geluidsinstallatie en een graffiti artiest heeft de wereld om zich heen als doek en oefent zijn schetsen eindeloos achter een bureau.

De leerlingen van groep 7 krijgen gedurende vier weken elke week een workshop in een van de disciplines. Elke workshop wordt verzorgd door een lokale docent of in samenwerking met een lokale organisatie. Na afloop van de workshops kunnen de leerlingen zich inschrijven voor een gratis verdiepende les van een van deze docenten. Tijdens deze les gaan de leerlingen dieper in op de discipline en geeft de docent advies over hoe de kinderen in hun eigen tijd aan de slag kunnen met de kunststroom en waar zij eventueel in groepsverband verder kunnen gaan met het beoefenen. Deze naschoolse lessen vinden plaats bij de Toneelschuur en Hart. Door de workshops daar plaats te laten vinden maken de leerlingen kennis met hun culturele leefomgeving.

‘Doormiddel van dit project willen we leerlingen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met cultuur. Cultuur en kunst hoeft niet elitair te zijn en is vaak dichterbij dan kinderen denken. We zijn erg blij dat Hart en de Toneelschuur hun deuren hebben geopend voor de naschoolse lessen. We denken een doelgroep te bereiken die normaliter niet vanzelfsprekend bij deze organisaties over de vloer komt.’ aldus Lennard Gols, Eigenaar van Cultureel verschil.

Het ‘meet the streets’ project wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeente Haarlem. Voor meer informatie over het project verwijzen wij u graag door naar www.cultureelverschil.nl